Gelukkig zijn veruit de meeste verkeersborden hetzelfde als in Nederland. En ook de verkersregels zijn bijna identiek. Hier toch een paar belangrijke regels en borden.

Allereerst borden die afwijken van de borden in Nederland:

 

De maximumsnelheden zijn als volgt:

Bromfiets overal 40 kilometer.

Auto binnen bebouwde kom 50 kilometer, erbuiten 90 kilometer. Op snelwegen 110 of 130.

Heb je een aanhanger of caravan achter je auto dan rij je maximaal 50km binnen de bebouwde kom en overal er buiten 80 km.

Motoren rijden binnen de bebouwde kom maximaal 40 kilometer en er buiten 70 km. Op de snelwegen 90 kilometer.

Uiteraard kan de maximumsnelheid anders zijn als dit met borden wordt aangegeven.

Soms zie je twee snelheden onder elkaar en bij de onderste staan dan een regelwolkje. Het mag duidelijk zijn dat je hier bij nat weer je snelheid moet aanpassen.

Voorrang:

Binnen de bebouwde kom rechts rechts voorrang, tenzij anders is aangegeven. Buiten de bebouwde kom hebben bestuurders op de voorrangsweg voorrang.

Tenzij anders aangegeven heeft op een rotonde invoegend verkeer van rechts voorrang.

Rij je op een erg smalle bergweg dan heeft stijgend verkeer voorang op dalend verkeer.

Parkeren:

Parkeren mag niet als er ergens een parkeerverbod geldt (zie borden hierboven). Maar ook mag op bepaalde plekken standaard niet geparkeerd worden:

  • Binnen 3 m van een brandkraan.
  • Binnen 5 m van een kruising, stopbord of verkeerslicht.
  • Binnen 15 m van een bushalte, tramhalte of een spoorwegovergang.
  • Bij een gele streep langs de rijbaan.

Bij de borden staat nog een hele vervelende afwijking met betrekking tot parkeren. In Nederland mag je op even of oneven dagen ergens wel of niet parkeren. Dezelfde borden geven in Griekenland weer dat dit op even en oneven MAANDEN geldt. Op 2 juli parkeer je bij een bord met een I (oneven). Je denkt dan dat je goed zit maar helaas geldt een verbod voor oneven maanden, dus in juli is parkeren niet toegestaan. Onwetende heb je dan een prent onder je ruitenwisser.

Overigens houden de Grieken zich niet aan deze parkeerregels en er wordt weinig tegen opgetreden. Tegen toeristen dan vaker wel. Dus het feit dat de Grieken zelf aan een weg parkeren wil dus niet per defenitie zeggen dat dit ook mag.

Drank, drugs en je mobieltje:

Drank in het verkeer mag in Griekenland ook niet. Autorijden met een promilage van meer dan 0,5 is strafbaar. Heb je minder dan 2 jaar je rijbewijs, bestuur je een motor of een bedrijfswagen dan is het maximum 0,2 promile. Rijden onder invloed van drugs is helemaal niet toegestaan.

Je mobiele telefoon vasthouden is niet toegestaan. Handsfree bellen mag wel. Oortjes zijn ook niet tegestaan.

Diversen:

Om luchtvervuiling tegen te gaan mag in centrum van Athene alleen gereden worden door auto’s waarvan het laatste kentekencijfer een even getal is op de even dagen van de maand. Uiteraard zijn de auto’s met een oneven eindcijfer aan de beurt op oneven dagen. Dit geldt niet voor niet-Griekse kentekens en Griekse huurauto’s. De regio waar deze regeling geldt wordt met borden aangegeven.

Anti radar detectie in je auto is verboden. Het aangeven van flitsers in je navigatiesysteem mag vooralsnog wel.

Bij pech buiten de bebouwde kom moet je een gevarendriehoek op 100 meter plaatsen.