Het coronavirus heeft de hele wereld in zijn ban. Zo ook Griekenland en meer specifiek Kreta. Er geldt daar een lockdown die een stuk verder gaat dan in Nederland.

Ook op Kreta hebben ze een anderhalve meter regel voor mensen die bij elkaar zijn. Er mag niemand van buiten het eiland naar Kreta komen, ook geen Grieken van het vasteland. Vliegtuigen blijven dus aan de grond.

Daarom is een reisje naar Plakias om de voortgang te bekijken en om met onze architecte Irini zaken door te spreken, geannuleerd. We hadden ons verheugd op een aanwezigheid tijdens het Griekse Pasen medio april.

Voor de bouw van de villa vreesden wij natuurlijk gezien de beperkingen het ergste. Maar er wordt stug verder gebouwd. Maar wel met minder mensen op het perceel. Dit ook vanwege de afstand en omdat ze niet met 2 man in een auto mogen reizen van uit Rethymnon. Maar we zijn allang blij dat er wel gewoon nog gewerkt wordt en het schiet al aardig op.

De basis is er nu. De fundering is heel anders dan in Nederland. Hier bouwen ze op een hele dikke plaat die onder het hele huis ligt. Deze is massief met beton, ijzer en grond. Zie de afbeeldingen in chronologische volgorde:

Eerst een bekisting boven op de eerste betonlaag. Daarna wordt beton gestort in de bekisting. De volgende stap is de hele zaak vullen met grond en er een isolatielaag met buizen op te leggen. Alles wordt dan afgesloten met een laatste ruwe betonlaag.

Inmiddels zijn we ook al zo ver dat we moeten besluiten waar elektrische aansluitingen moeten komen en waar verlichting etc. Dat was ook de reden dat we zouden willen afreizen. Maar nu doen we alles digitaal. Voorstel van Irini naar ons, aanpassingen van ons weer naar Irine. Daarna weer overleg over en weer en zo komen we er wel uit en is er een deugdelijk plan gemaakt.