In Griekenland is het bekend dat het vaststellen van de eigendomsrechten op grond een groot probleem is. Vandaar dat wij voor de aankoop van het perceel niet langs een notaris moesten maar langs een advocaat. Zo werkt dat daar.

Maar goed, je hebt de grond gekocht. Je hebt een bouwvergunning van de gemeente. Normaal gesproken zou het dan allemaal in orde moeten zijn. Niet dus.

De aannemer heeft alle obstakels op het perceel verwijderd. Toen hij echter begon te graven met zijn graafmachines kwam de bezitter van het perceel achter ons even langs om te zeggen dat hij de perceelgrens betwiste. Terecht bleek al gauw. Nu gaat het maat om een hoekje en het is centimeter werk. Maar dat hoekje viel net in het linker guesthouse.

De goeie man wilde niet meewerken aan een eenvoudige oplossing voor dit probleem: aankoop van die paar centimeters tegen een keurig bedrag. Hij had een breder plan voor ogen. We kunnen wel zijn perceel in zijn geheel kopen. Voor ons geen probleem maar hij vraagt 2 tot 3 maal de prijs van wat de grond waard is. Waarschijnlijk loopt hij al een heel lange tijd met dit plannetje rond. Wij gaan hier verder niet op in.

Nu wordt het guesthouse in zijn geheel 40 centimeter naar voren geplaatst. Hiervoor moet er een grenscorrectie plaatsvinden. Net als in Nederland mag je alleen op de grens bouwen of 2 meter er vandaan. Dus moet de grens samen met het gebouw opschuiven en nieuw beschreven worden.

Dit wordt allemaal juridisch geregeld door onze partner Elxis. Dus we hebben er verder geen omkijken naar en verder ook geen kosten. Vervelend is dat de werkzaamheden opgeschort zijn en de villa op zijn vroegst voor de zomer 2020 klaar zal zijn voor verhuur. Maar we weten nu dat niets zeker is en we geven hier geen garantie op. We balen wel natuurlijk.

We hadden een bezoek aan Kreta gepland 2e week van juli, om met de architecte te overleggen over materialen etc. De bouw zou toen al een heel stuk zijn opgeschoten. Met boeken hebben we gewacht tot we de vergunning hadden. Dat zegt dus schijnbaar niets en hebben we de bouw niet kunnen aanschouwen. Wel met Irini, de architecte, over verschillende zaken kunnen bijpraten, tegels uitgezocht, stroomplan gemaakt etc. En natuurlijk gewoon een heel leuke vakantie gehad.